Fase 2: Concurs  

XX CONVOCATÒRIA CONCURS ARQUIA/BECAS

24 beques per a la realització de pràctiques professionals en estudis europeus d'arquitectura
+
3 beques per a la realització de pràctiques professionals en l'Administració pública, Ministeri de Foment, Direcció General d'Arquitectura Habitatge i Sòl
+
2 beques per a la realització de pràctiques professionals a la Fundación Metrópoli
+
1 beca per a la realització de pràctiques de gestió cultural a la Royal Academy of Arts
+
1 beca per a la realització de pràctiques de gestió cultural a la Fundación Arquia
+
2 beques de matrícula per a la participació al Campus d'Ultzama 2019, organitzat per la Fundación Arquitectura y Sociedad

Bases
La Fundación Arquia, atenent el valor formatiu que suposen el coneixement pràctic de la professió i la mobilitat geogràfica, convoca la XX edició del concurs arquia/becas, per la qual concedeix 24 beques dirigides a estudiants en els últims anys de la carrera i a joves arquitectes recentment titulats, destinades a la realització de pràctiques professionals en estudis europeus d'arquitectura.

Candidats
Podran optar a la beca aquells estudiants d'arquitectura i joves arquitectes amb nacionalitat espanyola, portuguesa o ciutadans amb permís de residència a Espanya o Portugal que, en la data de finalització del lliurament de sol·licituds, reuneixin els requisits següents:
Estudiants
a) Haver superat en alguna escola d'arquitectura d'Espanya o Portugal, com a mínim, el 60 % dels crèdits necessaris per obtenir el títol que els habilita per a l'exercici de la professió d'arquitecte.
b) Estar matriculat en el curs 2018/2019 en alguna escola d'arquitectura d'Espanya o Portugal.
Arquitectes
Haver obtingut el títol que els habilita per a l'exercici de la professió d'arquitecte en una escola d'arquitectura d'Espanya o Portugal, o haver obtingut el títol fora d'aquests països i haver-lo homologat en algun d'aquests després del 30 d'abril de 2018.
Destinacions. Estudis participants
Els estudis de destinació els van seleccionar estudiants d'escoles espanyoles d'arquitectura com els seus preferits per fer-hi pràctiques professionals, segons els resultats de la VII Enquesta en línia a estudiants d'arquitectura realitzada per la Fundación Arquia el 2017. L'actualització dels estudis de destinació es realitza cada tres anys a través d'una enquesta en línia.
Els estudis participants en aquesta convocatòria, amb els quals la Fundación Arquia ha acordat l'admissió de becaris en règim de pràctiques, són els següents:

Barcelona
Barozzi Veiga
Carme Pinós
EMBT. Miralles Tagliabue
Flores Prats Architects
H-arquitectes
OAB Carlos Ferrater


Madrid
Alberto Campo Baeza
amid.cero9
Emilio Tuñón arquitectos
Estudio Herreros
Nieto Sobejano, Arquitectos
NoMAD
Rafael Moneo


Olot
RCR. Aranda Pigem Vilalta

Pamplona
Patxi Mangado

Sevilla
Cruz y Ortiz Arquitectos

Basilea
Herzog & de Meuron

Berlín
Kéré Architecture

Lisboa
Aires Mateus e Associados

Londres
AZPML. Alejandro Zaera-Polo Maider Llaguno Architecture
Foster and Partners


Porto
Álvaro Siza

París
Lacaton & Vassal Architectes

Rotterdam
MVRDV
Calendari
Obertura de la convocatòria: 2 gener 2019
Període d'inscripció: 2 de gener al 30 d'abril de 2019
Resultats: juliol 2019
Acte de lliurament: octubre de 2019
Modalitats de participació
Hi ha dues modalitats de participació: expedient acadèmic i concurs. Podeu optar per participar en única opció o en totes dues simultàniament. Es convoquen 12 beques per a cada modalitat. Per assegurar una distribució geogràfica adequada de les beques, la participació es ponderarà proporcionalment al nombre d'inscripcions vàlides rebudes per centre i modalitat.
Expedient acadèmic
Els candidats seran seleccionats segons el seu expedient acadèmic. L'expedient es valorarà tenint en compte la mitjana de les notes obtingudes en les assignatures superades de la carrera i la mitjana de les notes obtingudes en les assignatures superades de projectes (es consideraran totes les que depenguin del Departament de Projectes Arquitectònics). Aquestes notes mitjanes les ha de calcular el sol·licitant, tal com s'especifica a l'Annex I de les bases.
Concurs 2019
Els estudiants seran seleccionats segons el material aportat al concurs.
Documentació i enviament
La informació es pot editar fins al dia i l'hora que finalitzin les inscripcions: 30 d'abril de 2019 a les 12 del migdia (hora peninsular espanyola).
Expedient acadèmic
Un cop realitzada la inscripció, cal accedir a l'àrea privada d'usuari introduint el correu electrònic i la contrasenya i indicar la mitjana de les notes descrites anteriorment a la casella habilitada per a això (apartat beques, opció 'editar participació').
Posteriorment es requerirà als preseleccionats el PDF de l'expedient acadèmic.

Concurs 2019: ‘Segona mà: Una casa discreta’
Una vegada realitzada la inscripció, cal accedir a l'àrea privada d'usuari introduint el correu electrònic i la contrasenya i adjuntar i completar els camps obligatoris.
Presentació en un arxiu PDF en format Din A1 amb 72 ppp, format .pdf i una mida màxima de 12 MB que inclogui el material següent:
  • Fotografies
  • Dibuixos rigorosos
  • Esbossos que il·lustrin la proposta
Inscripció

La inscripció al concurs arquia/becas només es pot realitzar a través del sistema d'inscripció en línia, completant el formulari habilitat a aquest efecte.
Per facilitar el procés d'inscripció, podeu desar l'estat de la inscripció en qualsevol moment i seguir en un altre moment.

Cartell
Data límit d'inscripció
Dimarts 30 d'abril de 2019 a les 12 del migdia (hora peninsular espanyola).
Data límit enviament documentació
Dimarts 30 d'abril de 2019 a les 12 del migdia (hora peninsular espanyola).
Jurat
El jurat estarà compost per:
João Luís Carrilho da Graça
João Luís Carrilho da Graça, nacido en Portugal en 1952, arquitecto desde 1977, vive y trabaja en Lisboa.
A su obra se le concedieron diversos premios y distinciones, en particular el Premio de la Asociación Internacional de Críticos de Arte (1992), Premio Secil de Arquitectura, Portugal (1994), Premio Valmor, Portugal (1998, 2008, 2010), Premio FAD, España (1999), Orden de Mérito de La República Portuguesa (1999), Premio Bienal Internacional de la Luz – Luzboa (2004), Premio Pessoa, Portugal (2008), Premio Piranesi - Prix de Rome (2010), Orden des Arts et des Lettres de la República Francesa - Chevalier (2010), Medalla de la Academia de Arquitectura, París (2012); Premio Internacional de Arquitectura Sacra - Frate-Sole (2012), Premio Bienal Iberoamericana de Arquitectura y Urbanismo (2012), International Fellowship del Real Instituto de Arquitectos Británicos (2015), Miembro Honorario del Orden de los Arquitectos, Portugal (2015), Premio Bienal Internacional de Arquitectura de Buenos Aires (2018), Premio Leon Battista Alberti del Politécnico di Milano, Campus de Mantova, Itália (2018), Premio arpaFil, Guadalajara, México (2018).
Fue seleccionado para el premio europeo de arquitectura Mies Van der Rohe en varias ocasiones.
Participó en la representación oficial de Portugal en la 12ª, 13ª y 16ª Bienal de Arquitectura de Venecia y de la exposición central de la 15ª Bienal.
Profesor de la Facultad de Arquitectura de la Universidad de Lisboa entre 1977 y 1992 y, posteriormente, entre 2014 y 2019; de la Universidad Autónoma de Lisboa entre 2001 y 2010; de la Universidad de Évora entre 2005 y 2013; de la Universidad de Navarra entre 2005 y 2015; de la Cornell University, Nueva York, en 2015. Actualmente, es profesor en la Cátedra Unesco Leon Battista Alberti del Campus de Mantova del Politécnico de Milano.
Doctor Honoris Causa por la Facultad de Arquitectura de la Universidad de Lisboa.
Tema concurs 2019

'Segona mà: Una casa discreta'

Ponte Visconteo
Valeggio Sul Mincio, Itàlia

Programa:
Fa unes setmanes vaig visitar a París una exposició d'arquitectura, molt interessant, sobre el treball del jove arquitecte japonès Junya Ishigami. En una entrevista en vídeo que acompanya l'exposició, afirma (cito de memòria) que l'arquitecte és un "guia turístic". Aquesta afirmació primer em va escandalitzar. Després, pensant-ho millor, em va semblar una idea interessant: imaginar que els arquitectes anaven viatjant i coneixent el món que poc a poc van revelant!
Demanem que ens mostrin un lloc construït o natural que, amb un mínim d'intervenció, pugui configurar una casa discreta.
“...el vell gest de l'speculum platònic, el de dividir la realitat, no entre la falsedat i la veritat, sinó entre el que efectivament és, i les virtualitats que conté, invisibles. Un arbre, aquest arbre, si no se'l fotografia, segueix enviant les seves imatges; com afirma Bergson: "Com no veiem que la fotografia, si existeix, ja està presa, extreta en l'interior mateix de les coses i per a tots els punts de l'espai? Cap metafísica, cap física fins i tot, pot sostreure's a aquesta conclusió." (Henri Bergson, Matière et mémoire, París, PUF, 1939, p. 22)”
José Bragança de Miranda, ph.01 – Jorge Molder: A fotografia como incisão. Lisboa, Imprensa Nacional-Casa da Moeda, 2017, p.9

Beques Ministeri de Foment
La Fundación Arquia, convoca, amb la col·laboració del Ministeri de Foment, Direcció General d'Arquitectura, Habitatge i Sòl, 3 beques per a estudiants d'arquitectura i joves arquitectes destinades a la realització de pràctiques professionals a l'Administració pública, Ministeri de Foment, Direcció General d'Arquitectura, Habitatge i Sòl.
Beques Fundación Metrópoli
La Fundación Arquia ha acordat amb la Fundación Metrópoli l'admissió de 2 arquitectes recentment titulats de les escoles d'arquitectura d'Espanya i Portugal, interessats en urbanisme, innovació i desenvolupament de la ciutat per realitzar pràctiques professionals a les seves instal·lacions de Madrid.
Beca de gestió cultural a la Royal Academy of Arts
La Fundación Arquia, atenent el valor formatiu que suposen el coneixement pràctic de la professió, convoca 1 beca per a estudiants d'arquitectura i joves arquitectes de les escoles d'arquitectura d'Espanya i Portugal, destinades a la realització de pràctiques de gestió cultural, no laborables, a la seu de la Royal Academy of Arts a Londres.
Beca de gestió cultural a la Fundación Arquia
La Fundación Arquia, atenent el valor formatiu que suposen el coneixement pràctic de la professió, convoca una beca per a estudiants d'arquitectura i joves arquitectes de les escoles d'arquitectura d'Espanya i Portugal, destinades a la realització de pràctiques de gestió cultural, no laborables, a la seu de la Fundación Arquia a Barcelona.
Beques de matrícula al Campus d'Ultzama
La Fundación Arquia convoca, amb la col·laboració de la Fundación Arquitectura y Sociedad, 2 beques de matrícula per a estudiants d'arquitectura i joves arquitectes de les escoles d'arquitectura d'Espanya i Portugal destinades a la participació en el Campus d'Ultzama 2019.

mi área privada