Fòrums anteriors arquia

V Fòrum arquia/próxima 2016: FUTUR IMPERFECTE

El 20 de octubre de 2016, en el marco del V Foro arquia/próxima Málaga 2016: FUTURO IMPERFECTO, se otorgó el premio arquia/próxima 2016 a PERSIANA BARCELONA por, según palabras de Alberto Veiga, comisario de esta V edición, asumir la necesidad de realizar una mejora en un producto que a lo largo de los años se ha convertido en parte del imaginario colectivo. Desde un trabajo atento al detalle, el proyecto implementa sus prestaciones, no sólo en la pequeña escala sino también teniendo en consideración cómo el elemento podrá caracterizar espacios de una escala mayor, en cómo el elemento entrará en sintonía con la ciudad. La manera en la que un elemento tan sencillo en su esencia, es capaz de caracterizar y configurar un espacio da idea de porqué la actitud ante las pequeñas cosas, y en este caso la de sus autores frente al encargo, a veces, es trascendental.
Además se entregó también el Primer Premio Arquia/Innova al BLOG PAISAJE TRANSVERSAL por asumir el desafío de divulgar desde el sentido más puro de la palabra. Un desafío basado fundamentalmente en la inquietud de poner al alcance del público nuevos modos de enfocar el trabajo sobre la ciudad, el entorno y el paisaje, aunque ello suponga hacerlo contracorriente. Y es esta voluntad de la capacidad crítica, la transversalidad de sus análisis y el marco conceptual bajo el cual se desarrolla toda la propuesta lo que permite que actúe como una herramienta de pensamiento.
El jurado también destacó 3 MENCIONES:
APARTAMENTO TIBBAUT, de RAS Arquitectura
BAR NOU, de Maio
ECOBARRIO UAC2 EN CAMPOS, MALLORCA, de Carles Oliver
El Premio votación on-line (concedido por los internautas) y el Premio Opinión (concedido por los asistentes al congreso) fueron para la editorial RECOLECTORES URBANOS de Ferran Ventura.
El Premio Comunicación concedido por el jurado a la realización que ha considerado que ha sido mejor explicada, expresada y desarrollada por su autor fue para REC COMTAL de Carles Enrich.
En esta V edición se han registrado un total de 1653 realizaciones participantes.

IV Fòrum arquia / próxima Granada 2014: FORA

Prop de 400 arquitectes es van donar cita a l'Auditori Manuel de Falla per debatre sobre la situació actual i futura del sector, conèixer el catàleg que recull les 120 obres seleccionades entre més de 670 realitzacions presentades a la IV edició 2012-2013 i els detalls de les 29 obres finalistes que aspiraven a fer-se amb el Premi Arquia Próxima. El lema ‘FORA’ [fora de lloc, fora de context, fora de sèrie, fos el que fos] és temps de sortir fora convidava a abandonar les pràctiques heretades durant els últims anys i és, alhora, una crida a tornar a dins dels espais de responsabilitat històrics associats amb l'arquitectura. La comissària d'aquesta quarta edició va ser Eva Franch i el jurat va estar format per Emilio Tuñón, Izaskun Chinchilla, Toni Gironés, Andrés Jaque i Luís Úrculo.
El Premio arquia/próxima, dotat de 15.000 €, s'ha concedit a les realitzacions: ANALOGICAL SMART CITIES, PARADISE LOST, MONU//BENCH PROJECT, FROM OLYMPIC GAMES TO URBAN GAMES I SOCIAL ALPHABETS / ALPHABET CITIES del col·lectiu PKMN
La resta de premis es van atorgar a:

III Fòrum arquia / próxima la Corunya 2012: Nous Formats

25 i 26 d'octubre de 2012 - Museu de Belles Arts de la Corunya

El III Fòrum arquia/próxima la Corunya 2012: Nous Formats, al qual hi van assistir 195 participants, va analitzar en format obert de debat i va extreure conclusions de les noves formes de ser arquitecte, els nous reptes i el nou paradigma del moment, a partir de la gran diversitat que presentaven les 1445 realitzacions noves registrades pels 426 arquitectes i 137 associacions participants en l'edició 2010-2011 de la biennal arquia/próxima.

El tema Nous Formats reflecteix com els ràpids canvis tecnològics i socials de les últimes dues dècades presenten desafiaments complexos per a la pràctica arquitectònica i com l'arquitectura s'ha d'adaptar a aquests canvis tant en l'aspecte acadèmic com en el professional, deixant pas a allò que és nou: les noves generacions i els nous formats.

El jurat, format per la comissària Ariadna Cantís i el Comitè Científic, format per Francisco Cabrera, Ricardo Devesa, José María Ezquiaga, Eva Franch, José Morales, Carlos Quintáns, Rogelio Ruiz i Marta Thorne, va concedir el Premi arquia/próxima 2012, dotat amb 15.000 euros, a la realització Inteligencia Colectiva 2.0, del col·lectiu ZOOHAUS, i tres mencions especials a 2 habitatges de protecció pública a Badajoz, de GÁLVEZ & ALGECIRAS, al Centre Cultural Mercat de Ferreries i a l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta de David Sebastian Ucles i Gerard Puig Freixas. Es van lliurar el Premio Opinió a Spanish Dream d'Ana Belén Amado Pazos, Luz Paz Agras i Marta Marcos Maroño, el Premi de la votació en línia a 2 habitatges de protecció pública a Badajoz, de GÁLVEZ & ALGECIRAS, treball que va coincidir amb una de les mencions concedides pel jurat i el Premi Comunicació a Red Bull Accademy, de Langarita-Navarro.

El jurat va triar les 120 realitzacions que van formar part del catàleg en línia Nuevos Formatos, així com les 24 realitzacions seleccionades que van ser explicades pels seus autors al Fòrum.

II Fòrum arquia / próxima Madrid 2010: En canvi

21 i 22 d'octubre de 2010 – ETSA MADRID

El II Fòrum arquia/próxima Madrid 2010: En canvi, va comptar amb una assistència de 227 participants. En format obert de debat va analitzar i va extreure conclusions de la transformació que s'està produint en l'àmbit arquitectònic, a partir de les més de 1.218 realitzacions noves registrades pels 500 autors i 177 associacions participants en l'edició 2008-2009 de la biennal arquia/próxima.

El tema En canvi prové dels moments de crisi econòmica en què va tenir lloc aquesta convocatòria i com la crisi va provocar uns profunds processos de canvi dins de les estructures establertes en el nostre àmbit professional i de les derivades en les estructures més joves. Aquest títol intenta donar a entendre el que pateix una metamorfosi de cara a un futur proper, tant en el que fa referència a la forma de desenvolupar la professió, com en la d'establir noves pautes de comportament cap a una societat que evidencia importants processos de canvi; canvis generats per una suma de factors que no cal explicar.

El jurat d'aquesta segona edició, format per Carlos Quintans, com a comissari general i pel Comitè Científic, format per Fernando Diaz Pines, Felix Arranz, Francisco Cifuentes, Santiago Cirugeda, Javier Mozas i Ricardo Sanchez Lampreave, va atorgar el Premi arquia/próxima 2010, dotat amb 15.000 euros, a la realització Comedor Escolar Tipo, dels autors LA PANADERIA (Rubén Alonso, Eva Morales i David Canavate). El Premi Opinió es va adjudicar a la realització Centro de Tecnificación de Actividades Físico-Deportivas y de Ocio en el Medio Natural de la Cuenca del Tajo, de José Maria Sánchez García i el Premi Comunicació es va concedir ex aequo a la realització Gimnasio 704, dels autors HARQUITECTES, i a la realització Frontón + Casa Concejíl Arribe & Atayo, dels autors VAUMM.

El jurat va triar les 120 realitzacions que van formar part del catàleg arquia/próxima 2010: En cambio i 24 seleccionades, els autors de les quals les van poder presentar en directe al Fòrum.

I Fòrum arquia / próxima València 2008: Orígens i desacords’

29, 30 i 31 d'octubre de 2008- Paranimf. Edifici Rectorat. UPV

El I Fòrum arquia/próxima València 2008: Orígens i desacords, va comptar amb una assistència de 385 participants. En format de debat obert, va analitzar les conclusions arquitectòniques i sociològiques extretes de les 769 realitzacions presentades en l'edició 2006-2007 de la biennal arquia/próxima pels 286 arquitectes participants.

El tema Orígens i desacords reflecteix la gènesi del programa. Recull el desenvolupament i la sistematització de l'inici de la documentació, d'una manera proactiva, dels principis i resultats dels qui comencen la seva activitat professional com a arquitectes a Espanya; i d'altra banda, recull els desacords, la desmemòria i els prejudicis com a base d'un conflicte, un debat, que en la seva relació amb la realitat, i molt especialment amb els models futurs d'ensenyament de les escoles d'arquitectura espanyoles, pot contribuir a la reactivació social de l'arquitectura com un referent col·lectiu de servei inexcusable a les persones i al coneixement, més enllà de l'emoció o dels processos de mercat com a valors públics exclusius.

El jurat de l'edició 2006-2007, format per Félix Arranz com a comissari general, Marta Cervelló, Sara de Giles, Patxi Mangado, Carmen Pinós, Emilio Tuñón i el sociòleg José Miguel Iribas, va concedir el Premi arquia/próxima 2008 dotat amb 15.000 € a la realització Ecobulevar del ensanche de Vallecas d'Ecosistema Urbano. Així mateix, va tenir lloc el lliurament del Premi Opinió a la realització més votada pel públic assistent a la realització Casa para el pintor Damià Jaume de Francisco Cifuentes i del Premi Comunicació a la realització Dibujos para los IV encontros internacionais de arquitectura: identidades de l'autor Roque Viejo.

Es va presentar el catàleg arquia/próxima 2008 "orígenes y desacuerdos" amb 128 realitzacions escollides pel jurat. Així mateix, els autors de les 28 realitzacions seleccionades que van formar part de l'exposició arquia/próxima van tenir l'oportunitat de presentar-les públicament al Fòrum.

mi área privada