Notícies Fundación Arquia


Arne Jacobsen per Félix Solaguren-Beascoa a arquia/filmoteca

03 SEPTIEMBRE 2014 / FILMOTECA

Aquesta setmana, a arquia/filmoteca, recuperem la conferència que va realitzar Félix Solaguren-Beascoa a la presentació de l'exposició Arne Jacobsen, Dibuixos 1958-1965  al COA Almeria el juny de 2007.

L'entorn nòrdic sempre ha representat un focus arquitectònic de gran interès. La situació perifèrica, la història, les característiques geogràfiques i climàtiques han estat factors fonamentals per establir una profunda base cultural pròpia que en reafirma la identitat com a poble.

Aquestes qualitats, lluny de fomentar i mantenir una posició marginal, han permès observar els esdeveniments que es desenvolupaven a la resta d'Europa amb una actitud certament crítica. Però en comptes de rebutjar qualsevol inquietud cultural, l'ull crític nòrdic establiria un tamís que permetria integrar, d'una manera equilibrada, sense enlluernaments radicals, aquests esdeveniments, per formar, així, un estrat més de la seva sòlida base integradora.

Dinamarca té, a més, un valor afegit pel que fa als seus veïns escandinaus: no és una destinació final, sinó un lloc de pas, un encreuament de camins, un lloc d'unió entre el vell continent i els països nòrdics; un lloc, en definitiva, on es produeix el frec i la trobada de les diferents sensibilitats. Els paisatges i la seva lògica es barregen amb el llenguatge.

Aquesta característica ens descobreix una qualitat que, progressivament, va dotant la seva arquitectura d'un caràcter especial.

La radicalitat queda tamisada, les exageracions rebutjades: el moviment modern també se sotmet a revisió, i el seu enlluernament inicial el va seguir atentament l'entorn nòrdic. (…) Arne Jacobsen. Aproximació a l'obra completa 1950-1971. Félix Solaguren-Beascoa.

A la conferència, Félix Solaguren-Beascoa explica, mitjançant imatges de pintures i obres del segle XIX i XX, les característiques del context danès. Qüestions com el paisatge horitzontal de Dinamarca, el tractament de la llum, edificis com el museu Faaborg o el pavelló danès de Kay Fisker per a l'Exposició de París de 1925, ens introdueixen i ens proporcionen les bases per a l'explicació posterior de les obres d'Arne Jacobsen.

Félix Solaguren-Beascoa, doctor en arquitectura, catedràtic de projectes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, es pot considerar un dels millors especialistes internacionals en l'obra d'Arne Jacobsen. Ha difós els seu coneixements sobre l'arquitecte i la seva obra en diferents publicacions.

Podeu visualitzar la conferència a arquia/filmoteca.

 

 

mi área privada