Notícies Fundación Arquia


La Potocine - Sala de cinema comunitario i autogestionada a Ciudad Bolívar guanya el Premi Opinió atorgat pel públic assistent.

24 OCTUBRE 2018 / PRÓXIMA

Aquest premi es concedeix a la realització més votada pel públic assistent al llarg de tot el dia del Festival. 

El públic assistent va decidir que el Premi Opinió s'atorgués a La Potocine - Sala de cine comunitario y autogestionada en Ciudad Bolívar, Bogotà, del col·lectiu Arquitectura expandida, que va estar representat al Festival per Ana López. 

La sala es construeix utilitzant una infraestructura esglaonada existent, intervenint amb guadua (bambú colombià amb propietats estructurals) en aliança amb el col·lectiu i festival de cinema comunitari "Ojo al Sancocho", que funciona des de fa 15 anys a Ciudad Bolívar, un dels emplaçaments urbans més afectats per la violència i el desplaçament de Colòmbia. Es construeix sobre un sòl privat cedit per l'Instituto Cerros del Sur, un referent de projecte d'educació popular fundat l'any 1982.

La proposta parteix de la necessitat de tenir una sala de cinema que no només fos un suport logístic a les activitats que es desenvolupen a l'institut, sinó també un referent simbòlic territorial: la primera sala de cinema comunitari de Ciudad Bolívar, i un element plàstic i espacial d'alt contingut simbòlic, que ens permeti reflexionar al voltant de com el dret a ser vist i reconegut també és condició de ciutadania. El procés d'autoconstrucció es planteja com una excusa per explorar dinàmiques organitzatives, col·lectives i intercanvi de sabers entre els participants, amb un fort èmfasi en el procés audiovisual.

El disseny de l'espai està condicionat per molts dels límits d'un procés que no compta amb suports institucionals de prou envergadura, però també per les eines socials, tècniques i organitzatives amb què comptàvem.

Vam utilitzar un predi, cedit per l'ICES Cerros del Sur, que es conforma de dues plataformes de formigó on se situaven, originàriament, dues casetes prefabricades que havien format part de l'origen de l'institut. Es decideix conservar la superior, que serà l'accés, la sala de tallers, la sala de producció audiovisual i la sala de so; i es construeix el gruix de la intervenció en la ubicació en què es trobava la caseta inferior: La Sala La Potocine.

Estructura de guadua (bambú colombià) amb revestiment interior de teula termoacústica i exterior de policarbonat alveolar, ens permet treballar els detalls i deixar-los vistos, entenent que mostrar el sistema constructiu en un procés d'autoconstrucció també és un posicionament polític. Les butaques de la sala de cinema es construeixen amb la prolongació de l'estructura de les encavallades que defineixen la graderia i amb tèxtils que, cosits per diverses dones del barri, conformen "cadires de platja" còmodes i versàtils.

 

mi área privada