Notícies arquia / filmoteca


Le Corbusier en la India a arquia/filmoteca

11 JUNIO 2014 / FILMOTECA

Le Corbusier està considerat, unànimement, com un dels principals arquitectes del segle XX. Però aquest autodidacte, que es va enfrontar al conservadorisme de les acadèmies, va ser apartat de tots els projectes públics importants dels països desenvolupats. És l'Índia de Nehru, recentment creada, qui li ofereix, ja en la seva vellesa, l'ocasió de crear una ciutat nova, Chandïgarh. Des de 1951 fins que va morir, l'any 1965, Le Corbusier construeix nombroses obres a Chandïgarh i Ahmadabad, capital del tèxtil indi i bressol polític de Gandhi.

Els dos documentals de Manu Rewal, Le Corbusier en la India, relaten la història d'aquesta aventura per mitjà de documents, escrits i dibuixos del propi Le Corbusier, i amb entrevistes realitzades als seus col·laboradors, als seus clients i a crítics d'arquitectura.

Le Corbusier es distingeix dels altres mestres del moviment modern en què mai ha construït al centre, sinó que tot ell ha ocorregut a les vores, ha estat desplaçat fora del tauler. Wright està a Chicago i Nova York. Loos a Viena i París. Mies a Berlín, Chicago, Nova York… (…)

Durant un temps, Le Corbusier ho intenta a Algèria, Sud-àfrica, Brasil, Palestina, Argentina. Busca encàrrecs en aquells planetes on encara arriba la llum d'un estel mort, la del moviment modern. Serà a l'Índia on construeixi. Ni tan sols això: als marges de l'Índia.(…) Josep Quetglas, al llibret de l'edició arquia/documental 4: Le Corbusier en la India

Des de 1960, en els viatges que fan a l'Índia els arquitectes de totes les latituds, hi ha dues destinacions que difereixen de les de les altres persones. Em refereixo a Chandïgarh i Ahmadabad, dues ciutats que tenen en comú el fet d'estar localitzades sobre territoris políticament conflictius i que, després de la independència de l'Índia de l'imperi britànic, el 1948, van sofrir processos administratius complexos.(...)

El que fa que els arquitectes incloguin aquestes dues ciutats en els seus itineraris per l'Índia es deu, principalment, als treballs que Le Corbusier hi va deixar construïts. (…) María Cecilia O Byrne al llibret de l'edició arquia/documental 4: Le Corbusier en la India

 

 

 

 

mi área privada