Notícies arquia / filmoteca


Robert A. M. Stern, 15 Central Park West & the History of the New York Apartment House a arquia/filmoteca

29 OCTUBRE 2014 / FILMOTECA

Fins i tot durant la Gran Recessió de 2008, un nou edifici d'apartaments a la ciutat de Nova York va continuar marcant el llistó dels preus immobiliaris: 15 Central Park West.

Dissenyat per Robert AM Stern Architects, l'esplèndida estructura revestida de pedra calcària del carrer 61 al carrer 62 és, sens dubte, un dels edificis residencials més luxosos que s'han aixecat a la ciutat en dècades. Stern evoca deliberadament la gran era d'apartaments de Nova York, dissenyats en els anys 1920 i 1930, especialment l'elaborada arquitectura de Rosario Candela.

Stern, degà de l'Escola d'Arquitectura de Yale, amb estudi propi a Nova York, ha escrit una sèrie de llibres sobre la història de l'arquitectura de la ciutat de Nova York, on l'edifici d'apartaments de gran altura juga un paper destacat.

En aquesta pel·lícula, rodada en alta definició, Stern explica perquè els edificis d'apartaments de dècades passades van atreure als pròspers habitants de la ciutat i les lliçons apreses per l'examen de disseny i construcció de les cases.

Equipaments diferencials de 15 Central Park West, com ara sostres de 14 peus d'altura (4,27 m), un menjador privat per als habitants, a més d'una biblioteca i altres espais comuns, representen una tornada a les característiques dels primers edificis d'apartaments de la ciutat de Nova York, que daten del segle XIX.

Per completar aquesta exploració sobre l'edifici d'apartaments de Nova York, es presenten breus mirades a certes torres residencials modernes al baix Manhattan, dissenyades per arquitectes d'avantguarda. A més, Elizabeth Hawes, autora de Nueva York, Nueva York: ¿Cómo el Apartment House transformó la vida de la ciudad (1869-1930)? ofereix observacions informatives sobre aspectes socioculturals sobre aquesta forma de vida en un gratacel.

La visualització d'aquest audiovisual ha estat possible gràcies a l'autorització de Checkerboard Film Foundation.

Podeu visualitzar-lo aquí, a arquia/filmoteca.

 

 

mi área privada