Notícies arquia / filmoteca


'Schminke House' de Hans Scharoun a arquia/filmoteca

05 MARZO 2015 / FILMOTECA

Schminke House de Hans Scharoun a arquia/filmoteca

Podeu visualitzar-lo a http://kcy.me/1qp9e.

A la petita ciutat de Löbau, a Saxònia, amagada darrere d'una fàbrica tancada, hi ha una de les cases més notables de Hans Scharoun, la Schminke House. Va ser projectada i construïda per l'arquitecte des de 1930 fins a 1933 per al fabricant de fideus Fritz Schminke, la seva esposa Charlotte i els seus fills, poc abans del començament dels anys del nazisme.

La gent de la ciutat anomena la casa darrere de la fàbrica de Schminke, el "buc de vapor de fideus". Amb els seus ulls de bou, el pont i les escales exteriors, comenten que fa justícia a aquest nom. Hans Scharoun, que va venir de Bremerhaven, en realitat va agafar algunes de les seves idees de la construcció naval. I en un sentit metafòric, va entendre la casa com un vaixell de vida per a tota la família.

“Your life’s new ship - toot, toot, toot - is under steam. It will serve you well in the coming cheerful battle”, va escriure Scharoun l'estiu de 1933, al llibre de visites de la família.

Sense perjudici de les funcions a tota la casa, l'edifici va molt més allà del modernisme cúbic dels anys vint. Scharoun va percebre la casa com un mediador entre l'ésser humà i la naturalesa que l'envolta. El resultat final és una obra d'art i una obra mestra de la construcció ecològica.

La pel·lícula explica la història d'una casa moderna, que sembla haver-se construït fora del seu temps. Klaus Kurvers, l'historiador de l'arquitectura, condueix l'espectador a través de la casa, mentre que Helga Zumpfe, la filla menor de la Schminke, i Ello Hirschfeld, una nena jueva adoptada que va sobreviure aquí als nazis, expliquen com el vapor de fideus era un lloc alegre per viure, i com representa els dies despreocupats de la infància. Achim Wendschuh, un arquitecte i estret col·laborador de Hans Scharoun, explica els principis del projecte. D'aquesta manera, la pel·lícula combina l'arquitectura amb el que una casa pot significar per als seus habitants.

"The house that I loved most, was built for the industrialist Schminke in Löbau in Saxony." - Hans Scharoun, als anys 50.

Text adaptat de la descripció a Artfilms DVD.

 

 

mi área privada