Notícies arquia / filmoteca


'A Bronx Morning', de Jay Leyda, a arquia/filmoteca

08 JULIO 2015 / FILMOTECA

Descrita com una simfonia urbana, A Bronx Morning és, alhora, un exercici de cinema amateur i un document de la vitalitat incombustible de Nova York en l'apogeu cosmopolita dels anys trenta. Una obra sense pretensions de l'únic director nord-americà que es pot vantar d'haver estat col·laborador directe de Sergei Eisenstein: Jay Leyda, membre de la Workers Film and Photo League i partícip d'El prado de Bezhin, una de les tres pel·lícules inacabades del director d'El cuirassat Potemkin.

De manera similar a l'audiovisual Manhatta, de Charles Sheeler i Paul Strand, Leyda mostra els temes de la modernitat que tractaven diversos treballs modernistes i avantguardistes del moment. Però mentre la primera se centra en els espais urbans i el concepte d'alienació i impersonalització, A Bronx Morning se centra en la gent i emfatitza el sentit de comunitat entre els residents del Bronx, les rutines dels quals es capturen al film, amb un acostament més participatiu que el mer enfocament observador de Manhatta.

L'espectador s'endinsa en el Bronx gràcies a una panoràmica elevada des de les finestres d'un tren, amb un joc de llums, ombres, línies i estructures distorsionades que es mouen a gran velocitat, la qual cosa en dificulta la identificació. Posteriorment, es dóna pas a un muntatge amb imatges del barri, en què s'observen les activitats quotidianes dels veïns i escenes dels negocis locals. Aquesta aproximació evoca el preludi de la pel·lícula Berlín, de Ruttmann, en què l'abstracció, gairebé desorientadora, és seguida per una perspectiva que serveix per naturalitzar-la i recontextualitzar-la. En el cas de Leyda, utilitza aquest procés per atreure l'atenció de l'espectador, movent-se, per exemple, de grans façanes a detalls d'unitats individuals, i indueix a un sentit de percepció i concreció de l'experiència d'un espai definit en un moment específic.

Les aparicions contínues d'imatges de comerços mostren la preocupació de Leyda per plasmar l'estat de l'economia americana durant els anys 1930-1931. Aquest aspecte es reflecteix de manera evident en el film mitjançant imatges d'anuncis de rebaixes i descomptes a les finestres dels comerços.

Referències:

http://www.makimono.es/a-bronx-morning-1931/

http://artandcultureofmovies.blogspot.com.es/2014/06/a-bronx-morning-1931.html

 

 

mi área privada