Notícies arquia / filmoteca


Francesc Català-Roca a arquia/filmoteca

16 JULIO 2015 / FILMOTECA

L'audiovisual és pot veure gràcies a la col·laboració i autorització del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Granada.

Conferència del fotògraf Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998), celebrada al COA de Granada el maig de 1996, en què se'ns explica la seva biografia lligada des dels inicis a la fotografia, i ens mostra i comenta algunes de les seves realitzacions centrades en l'arquitectura. Fotògraf documentalista, volia retratar la realitat que l'envoltava sense pretensions artístiques.

Provinent d'una família de fotògrafs, es va iniciar en la fotografia als 13 anys. Als 25 anys, necessitava explorar nous camps i va deixar el negoci familiar. A partir de la col·laboració amb diferents editorials, va començar a dur a terme treballs sobre el món de l'art i l'arquitectura, en què va retratar l'obra de Chillida, Josep Guinovart o Joan Miró, i va documentar llocs geogràfics com la Costa Brava o el Pirineu. Però la seva faceta més rellevant consisteix en el llegat humanista que ha deixat gràcies al seu acostament als personatges de l'època a través de les seves fotografies.

“Les imatges de Català-Roca van dignificar tot el que van tocar. No hi ha senyal de condescendència ni judici quan dirigeix la seva mirada cap a la gent humil del camp o de la ciutat. Sap respectar la distància exacta per narrar des de la posició de testimoni.” Frase extreta de l'exposició “Català-Roca. Obres mestres”, que es va mostrar al Cercle de Belles Arts de Madrid el 2013.

Francesc Català-Roca sentia una fascinació manifesta per l'arquitectura com a font d'inspiració. Les seves fotografies de la Casa dels Toros de Moragas o la Casa Catasús de Coderch reflectida en l'estany, o les instantànies quotidianes a les golfes de la Pedrera reformades per Barba Corsini, s'han convertit en símbols iconogràfics de l'arquitectura espanyola dels anys cinquanta. Les fotografies de Català-Roca acompanyen gran part de les publicacions d'arquitectura moderna catalana d'aquella època. El seu arxiu es pot consultar al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Accediu a la seva visualització a: http://kcy.me/25kf9.

 

 

mi área privada