Notícies arquia / filmoteca


‘The Absent Column’ a arquia/filmoteca

13 ABRIL 2016 / FILMOTECA

Documental sobre la batalla entre la preservació i l'aprovació definitiva de l'enderrocament del Prentice Women's Hospital, al centre de Chicago, projectat per Bertrand Goldberg el 1975. Mostra exemplar del brutalisme, presentava una forma única a partir d'una estructura curvilínia complexa que conformava una columna amb planta en forma de trèvol a la part superior, per a la qual es van utilitzar de manera pionera tècniques de disseny per ordinador mitjançant programari de la indústria aeronàutica. La columna, amb finestrals ovalats, es mantenia en volada sobre un podi regular de 5 plantes.

L'hospital va traslladar les instal·lacions a un edifici nou el 2011. El propietari, la Universitat de Northwestern, va anunciar els plans d'enderrocar-lo per construir un edifici nou on s'ubicarien els laboratoris de recerca mèdica.

Quan es van presentar els plans de demolició, Save Prentice, una coalició formada per l'American Institute of Architects Chicago, Docomomo, Landmarks Illinois, National Trust i la institució Preservation Chicago, van enviar una carta oberta a l'alcalde de Chicago en què explicaven la importància de la tècnica i de l'edifici, i apel·laven a conservar-lo.

“Its cantilevered concrete shell broke with precedent and remains unique in the world. The result created column-free floors that today allow great flexibility for reuse options. Upon completion in 1975, critics and engineers worldwide celebrated Prentice as a breakthrough in structural engineering.

His ideas for improving hospital design helped redefine patient- and family-centered care. Prentice's cloverleaf tower exemplifies the belief that patients should be grouped in communities around a nursing center, creating 'quiet villages' that improve proximity and sight lines between nurses and patients, welcome fathers into birthing rooms, and place mothers closer to their babies in the nursery.”

Els intents de conservació no van tenir èxit i l'enderrocament va començar el 2013.

 

mi área privada